Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığında 30 Ağustos 1922'de uzun ve yorucu bir milli mücadele yolculuğunun Dumlupınar'da zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un yıl dönümüdür.

 

Türk ırkı tarih açısından çok köklü bir ırktır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; ''Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!'' Çocuktan yaşlısına, kadından erkeğine her konumdaki insanlar milli mücadeleye destek vermiş ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuşlardır. Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından ardından Yunan Orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922 tarihinde de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal güçlerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil etmektedir. 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türklerin Anadolu'da sonsuza kadar kalacağına dair bir imzadır.

 

İlk kez Afyonkarahisar'da 1924 yılında Başkumandan Zaferi olarak kutlanan 30 Ağustos günü, 1926 yılından beri Zafer Bayramı olarak her yıl kutlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; ''Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.''