1 Ocak 2018 tarihi itibariyle iş hukukunda zorunlu hale gelen arabuluculuk sisteminin bütün arabulucu avukatlarının adres bilgileri, mail adresleri, cep telefonları ve mesai saatleri artık Çalışma Saati' nde siz değerli kullanıcılarımızla... Çalışma Saati kullanıcılarımıza ilk vermek istediğimiz bilgi arabuluculuğa başvurmak ücretsizdir. İlk görüşmenizde ise anlaşamazsanız 2 saatlik ücretini Adalet Bakanlığı ödemektedir. Hayatın içerisinde iyilikler, güzellikler kadar ne yazık ki olumsuzluklar, anlaşmazlıklar da vardır. Gönül ister ki çalışma saatlerinde iş hayatımızda problemler çıkmasın, insanlar maddi konular yüzünden anlaşmazlıklar yaşamasın, aileler dağılıp mal paylaşımı yaparken anlaşmazlıklar yaşamasın.. Ama maalesef bunlar da hayatın bir gereğidir ve böyle sorunlar çözüme ulaştırılmadığı zaman insanların hayatlarında uzun süreli sorunlar yaratmaktadır.

Bütün bu sorunların çözülmesi için her ülkenin seçtiği bir hukuk sistemi ve sorunların adil bir şekilde çözülmesi ve adaleti sağlamak, insanların haklarının korunması amacıyla kurulan çalışma saatlerindehizmet veren mahkemeler vardır.  Zaman içerisinde mahkemelerin yoğunluğundan da kaynaklı ve sorunların mesai saatlerinde mahkemelere taşınmadan çözülmesini sağlamak için arabuluculuk sistemi geliştirilmiştir. Arabuluculuk, uyuşmazlık yaşayan tarafların bir araya gelerek kendi çözümlerini çalışma saatlerinde bir arabulucu avukat eşliğinde bulmaya çalıştıkları barışçıl bir çözüm yöntemidir. Yani kişilerin arasında örneğin bir alacak verecek sorunu ile ilgili bir dava olduğunda mahkemeye gitmeden seçecekleri bir arabulucu ile mesai saatlerinde bir görüşme sağlayıp anlaşma yapabilecekleri bir ortam oluşturulur ve çözüme gidilir. Alınan karar mahkeme kararı yerine geçer. Arabulucular çalışma saatlerinde kendilerine başvuran taraflar arasında kazananı kaybedeni bulmak yerine her iki taraf içinde en uygun çözümü bulmaya çalışır.  

 

Arabulucular özel hukuk alanlarındaki konularda çalışma saatlerinde kendilerine başvuran kişilere aracılık ederler. Yani tarafların kendi özgür iradeleriyle karar verecekleri konularda devreye girebilirler. İşci- işveren, kiracı- kiralayan, marka- patent, her türlü alacak- verecek, maddi- manevi tazminatlar, aile hukukunda mal paylaşımı gibi konular çalışma saatlerindearabulucuların yardımcı olacağı konulardır.  Ceza hukuku konuları, boşanma, babalığın tespiti, nüfus kaydına ilişkin davalar, çocukların velayeti gibi bir hakimin kararına ihtiyaç duyulan konularda arabulucular görev alamaz.     

 

Çalışma saatlerinde başvurulan arabuluculuğun taraflara birçok yararı vardır. Arabuluculukla uzun yıllar süren davalar kısa sürelerde çözüme kavuşur ve masrafları daha azdır. Aynı zamanda mesai saatlerinde arabulucularla alınan kararlar mahkeme kararına eş değerdir. Mesai saatlerinde yapılan arabuluculuk görüşmelerinde bütün süreç gizli tutulacağı için tarafların mahremiyeti ve itibarı açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca mesai saatlerindebaşvuracağımız arabulucuyu kendimiz seçeceğimiz gibi uyuşmazlığın her aşamasında da başvurmamız mümkündür.  Yani taraflar isterse mahkemeye gitmeden çalışma saatlerinde bir arabulucuya başvurarak, isterse mahkeme sürecinde bir arabulucuya başvurarak iş hukuku, ticari, tüketici, kira, aile, fikri ve sınaî uyuşmazlıklara ilişkin birçok konuda çözüme gidebilir.     

 

Arabulucular, bağımsız ve tarafsız hareket eden ve bu alanda eğitim almış hukukçulardır ve bu süreçte dostane bir çözüme ulaşmak amacıyla yardımcı olurlar taraflara. Herhangi bir dayatmada bulunmazlar yani çalışma saatlerinde kendilerine başvuran tarafların her ikisinin de menfaatlerini eşit şekilde dengelenmesine uygun müzakere ortamınının oluşmasını sağlarlar.      

 

Arabuluculuk yönteminin önemli faydalarından biri mahkeme sürecine göre daha masrafsız olmasıdır. Örneğin bir mahkeme sürecinde tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi yargılama giderleri olacaktır ancak arabuluculuk yöntemiyle çözüme gidildiğinde sadece arabuluculuk ücreti ödenecektir. Arabuluculuk ücreti taraflar tarafından eşit olarak ödenir. Ödenecek tutarlar arabuluculuk konusuna göre değişir. Örneğin çalışma saatlerinde görüşülen para ile ilgili olan konularda arabuluculuk ücreti yüzde altıdır. Taraflar yüzde üçer şekilde öderler ancak taraflardan biri ücretin tamamını ödemek isterse tamanını da karşılayabilir.  

 

Bütün ilçelerdeki adliyelerde çalışma saatlerinde hizmet veren arabuluculuk büroları yer almaktadır. Arabuluculuk bürosu bulunmayan adliyelerde bu görev sulh hukuk mahkemelerine verilmiştir. Sulh hukuk mahkemelerinin yazı işleri müdürü gerekli atamayı yapar.  

 

İş hukuku davalarında ve diğer genel konularda mesai saatlerinde hizmet veren arabulucuların hepsi Çalışma Saati' nde yer almaktadır. Bir arabulucuya ihtiyaç duyup Çalışma Saati' inde arama yaptığınızda ülkemizde hizmet veren arabulucuların hepsinin adres, iletişim ve mesai saati bilgileriyle rehberimizde bulabilirsiniz. Ayrıca yine ülkemizin en kapsamlı rehberlerinden olan Çalışma Saati' nde bütün adliyelerin bilgilerine de ulaşabilirsiniz.  

 

Yolunuzun mahkemelere, arabuluculara düşmemesi ve sorunlardan uzak olmanız dileğiyle...  

Saygılarımızla,             

www.calisma-saati.com